2018

Perniön kotiseutuyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2018

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin OPP:n Perniön kunnantalon valtuustosalissa 18.4.2018. Kokoukseen osallistui 53 henkeä. Kokouksen päätteeksi esitettiin Kari Hannusen valokuva- ja ääniesitys Perniön yhteiskoulun oppilaista ja opettajista.

Johtokunta
puheenjohtaja Antero Peijonen, varapuheenjohtaja Heikki Karhumäki, sihteeri Paavo Heinonen, rahastonhoitaja Sirpa Lindholm, jäsenet Kirsti Leikkonen, Ritva Piironen ja Aimo Niemi. Johtokunta kokoontui vuoden aikana kuusi kertaa. Erovuorossa olleet Antero Peijosen, Heikki Karhumäen, Paavo Heinosen ja Kirsti Leikkosen vuosikokous valitsi yksimielisesti uudelleen.

Talous ja jäsenistö
Yhdistyksen talous on edelleen vakaa, vaikka tulos oli taas miinusmerkkinen. Jäsenmäärä kasvoi hieman, vuoden lopussa oli 170 jäsentä. Kotiseutukalenteri tuotti jälleen valtaosan tuloista.

Toiminta
Kotiseutuyhdistyksen näkyvä toiminta alkoi jälleen vappuaamusta museonmäellä. Sää oli kovin kolea ja ajoittain sateinenkin, mutta osallistujia oli silti toista sataa. Puhujana oli Minna Urpo. Kuorot lauloivat, harmonikat ja torvet soivat.

Laurin markkinoilla yhdistys oli entiseen tapaan esillä, hoiti markkinapostin, myynnissä oli postikortti, merkki ja leima, kaikissa aiheena Perniön kartta. Lainamakasiinin yläkerran näyttelyssä oli esillä Perniön karttoja eri aikakausilta. Markkinasunnuntaina puheenjohtaja vei väkeä hautausmaakävelylle.

Syyskesällä tolpitettiin polku museolta Bremerin vieraskirjoille. Sihteeri oli tehnyt tolpat lehtikuusesta. Karpinmäen muinaispolun tolpitus jäi seuraavaan vuoteen.

Eloretki muhal suuntautui saariston pienelle rengastielle Paraisilta Nauvoon ja Rymättylään. Takai-sintulomatkan kohokohta oli tutustuminen Paimion parantolaan, Alvar Aallon ehkä tunnetuimpaan luomukseen.

Kotiseutuarkistoon ei saatu kesätyöntekijää, joten se vietti hiljaiseloa.

Syksyn kuluessa järjestettiin muutamia pieniä kohteita. Valokuvia tunnistutettiin ja yhdistys sai muutamia arkistoa täydentäviä lahjoituksia.
Itsenäisyyspäivänä paljastettiin uudella hautausmaalla vuoden 1918 perniöläisten uhrien muistolaatta.

Perniön keskustan jouluvalot, lumihiutaleet syttyivät entistä kirkkaampina. Yhdistys oli mukana hankkeen eteenpäin viennissä ja kustannuksissa. Salon alueen kotiseutuyhdistysten tapaamisessa marraskuussa yhdistystä edustivat puheenjohtaja ja sihteeri. Lisäksi puheenjohtaja ja sihteeri olivat puhumassa kotiseutuumme liittyvistä aiheista muissa yhteisöissä.

Julkaisutoiminta
Kotiseutuyhdistys julkaisi geologian emeritusprofessori Reijo Salmisen tekemän kirjan Kuuston ruukin historiasta, Ruukin raunioilla. Vuoden 2019 kotiseutukalenterin aiheena olivat Perniön rautatierakennukset. Kalenteri myytiin jälleen lähes loppuun. Lisäksi koko vuoden jatkui uusien julkaisujen sisällön keruutyö.

Stipendit, huomionosoitukset ja muistamiset
Kokouksessaan 21.5. johtokunta piti hiljaisen hetken edesmenneen entisen rahastonhoitajan Jorma Leinon muistoksi. Partiolippukunta Pyhän Laurin Ritarit täytti tasavuosia. Yhdistyksen edustajana Heikki Karhumäki oli mukana juhlatilaisuudessa ja luovutti yhdistyksen lahjan.

Jäsenyydet muissa yhdistyksissä
Yhdistys on jäsenenä Suomen Kotiseutuliitossa sekä Perniökulttuuri -säätiössä ja on myös Lounaismaan Osuuspankin jäsen. Puheenjohtaja on mukana Annikki Virta-Merikosken säätiön hallituksessa.