2022

Perniön kotiseutuyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2022

Johtokunta

Puheenjohtaja Antero Peijonen, varapuheenjohtaja Heikki Karhumäki, sihteeri Paavo Heinonen, rahastonhoitaja Sirpa Lindholm, jäsenet Kirsti Leikkonen, Katihanna Heikkinen ja Aimo Niemi.

Kokoukset

Johtokunta kokoontui vuoden aikana neljä kertaa. Vuosikokous pidettiin 21. huhtikuuta 2022. Kokouksen jälkeen nähtiin Kari Hannusen valokuvadokumentti Perniön kirkonkylän elämästä.

Talous ja jäsenistö

Yhdistyksellä oli kuluneena vuonna melkoisesti menoja. Hankittiin lisää pipoja ja huppareita myytäviksi, arkistoon tilattiin materiaalia ja julkaisut veivät aluksi rahaa.

Pitkäaikainen kirjanpitäjämme Seija Peijonen luopui tehtävästään, ja yhdistyksen kirjanpitoa hoitaa nyt Taloushallinnon Ratkaisutoimisto Oikia.

Jäsenten lukumäärä oli melko tarkalleen 180 henkilöä.

Toiminta

Kahden koronavuoden jälkeen päästiin taas avaamaan kevät museonmäellä. Vappuaamuun osallistui runsaasti väkeä. Partiolaiset nostivat lipun, puhujana oli yhdistyksen johtokunnan jäsen Katihanna Heikkinen, musiikkia tarjosivat mieskuoro, Laulusiskot sekä kotisoittajat hanureineen Pekka Laakson johdolla.

Laurinmarkkinoilla yhdistyksellä oli Lainamakasiinissa valokuvanäyttely Kuka? Mitä? Missä? Yritettiin tunnistaa tuntemattomia kuvia.

Eloretki muhal peruuntui osanottajien vähäisyyden ja päällekkäisyyksien takia.

Opastuksia oli vuoden mittaan useita. Salon Seudun Sukututkijat tutustuivat huhtikuussa arkistoon puheenjohtajan opastuksella. Puheenjohtaja opasti myös Asteljoella ja Hannilan suvun sekä heinjokelaisten kokoontumisissa. Museolla oli sekä opastuksia että tapahtumia. Laurinmarkkinoilla harjoiteltiin kirjoittamista eri alustoilla ja välineillä. Sihteeri veti tapahtumia ja Katja Pohtola opasti museokierroksilla.

Syyskuussa kävivät alakoulun oppilaat useissa ryhmissä kirjoittamassa sulka- ja mustekynillä sekä tutustumassa museoon. Oppaina olivat taas Katja Pohtola ja sihteeri.

Koko vuoden myytiin arkistosta Perniön vaakunalla varustettuja pipoja ja huppareita. Näissä myös Katihanna Heikkinen ja rahastonhoitaja Sirpa Lindholm olivat aktiivisia.

Tammelinin joulupukki vilkutteli nyt MLL:n Popukan ikkunassa koko joulun.

Arkisto ja lahjoitukset

Vuoden aikana yhdistys sai useita valokuvalahjoituksia, Hanniloitten ja Leskisten valokuvat sekä ison määrän valokuvia ja arkistomateriaalia Lasse Nivalinnalta. Kalervo Blomqvist lahjoitti Bruno Blomqvistin ottamia sekä hänen luottamustoimiinsa liittyviä kuvia.

Saatiin myös Tammituvan arkisto.

Heli Syrjälä kävi keväällä opastamassa arkiston järjestämistä. Kesällä oli taas kaksi lukiolaista kesätöissä arkistossa. Arkistotyön lisäksi he siivosivat perusteellisesti arkiston.

Lokakuussa aloitti Katja Pohtola valokuvien järjestämisen yhdessä sihteerin kanssa. Arkistoon tilattiin paljon tarvikkeita, erityisesti valokuvien arkistointiin liittyvää materiaalia.

Arkisto oli myös yleisölle auki useita kertoja esim. Laurin markkinoilla, Pimeän Peitossa ja joulukadun avajaisissa. Silloin oli lähinnä huppareiden ja pipojen myyntiä, mutta monet myös tutustuivat arkiston toimintaan.

Julkaisut

Heinäkuussa ilmestyi Jukka Lindenin kirja Laitlan lakeuksilta. Menekki oli hyvä. Jouluksi tehtiin Niclas Variuksen ottamista Yliskylän kirkon kuvista adressit sekä puheenjohtajan ottamasta kuvasta joulukortti.

Jäsenyydet ja osakkuudet muissa yhteisöissä

Yhdistys on jäsenenä Kotiseutuliitossa, Perniökulttuuri -säätiössä ja on Osuuspankki Lounaismaan jäsen. Puheenjohtaja on jäsenenä Annikki Virta-Merikosken säätiön hallituksessa. Lisäksi yhdistys on Osuuskunta Pro Perniön osakas.

Sihteeri